Eten en Drinken

Eten en drinken op het Kinderdagverblijf

Het gebruiken van maaltijden en tussendoortjes is een gezamenlijke activiteit. Het gaat hierbij niet alleen om het eten en drinken, maar ook om het contact met elkaar, de sfeer van het gezellig samenzijn en een rustmoment op de dag.

Eten een mooi moment!
Er is aandacht voor elkaar, er wordt gepraat en gezongen. Daarnaast is het een mooi moment om te kijken wat er leeft onder de kinderen om op die manier (eventueel later op de dag) met een competentiegerichte activiteit aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen.
Ook wordt er tijdens de maaltijd aandacht besteed aan eenvoudige tafelmanieren. Het eten en drinken wordt niet aan de kinderen opgedrongen. Wel wordt gestimuleerd om nieuwe smaken te proberen. De ervaring leert, dat veel kinderen, die thuis moeilijk eten, op het kinderdagverblijf wel eten. Zien eten, doet eten!
De broodmaaltijd bestaat uit een gevarieerd aanbod van eten en drinken.

Een voorbeeld uit het standaardpakket voeding:
Potjes fruit, vers fruit;
Bruin brood, halvarine
Smeerkaas, smeerworst
Pindakaas, appelstroop, jam, chocopasta
Stukjes tomaat, komkommer
Soepstengels, rozijnen, kaakjes, rijstwafels, zoute stengels
Vruchtensap, melk
Nutrilon 1, 2, 3
Knakworstjes, crackers
Af en toe krijgen ze pannenkoeken of knakworstjes.Eten en drinken op de BSO

Doelstelling is het creëren van een gezonde leefomgeving voor kinderen, het aanbieden van gezonde voeding is daarvan een essentieel onderdeel.

Onder gezond verstaan wij: matig met vet, matig met suiker, chocola en kleur-, geur- en zoetstoffenarm; vezelrijke en vitaminerijke producten, een vers en gevarieerd aanbod voor uw kind.

Dit betekent bijvoorbeeld dat wij :

  • Dagelijks fruit aanbieden, waaronder ook seizoensfruit.
  • Dagelijks groenten (rauwkost) aanbieden bij de broodmaaltijd.
  • Aanmaaklimonade voldoende aanlengen met water.
  • Alleen bij feestelijke gelegenheden of bij een activiteit extra of bijzondere voeding aanbieden.

Individuele uitzonderingen op het ‘standaard-voedingsaanbod’ zijn uiteraard mogelijk, bijv. op basis van medische bijzonderheden of allergie. Dit wordt in overleg met ouders en evt. de locatiehoofd afgesproken. Alternatieve voedingsproducten worden door ouders zelf meegenomen; evt. kan in overleg de voedingsproducten door ons worden aangeschaft en in voorraad op de groep worden bewaard.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar ons voedingsbeleid ter inzage op ieder locatie.